søndag 26. juni 2011

Festivaler og narkotika

Ordføreren i Bærum uttrykker at ”nå er det slutt” (oppslag på VGs nettside)!
Bakgrunnen er at under musikkfestivalen Extrema Outdoor på Kalvøya, ble 182 personer tatt med narkotiske stoffer som GHB, amfetamin, kokain, LSD eller hasj.

Spørsmålet er; Slutter de samme folkene som ble tatt – med flere - å bruke narkotiske stoffer om man slutter å avholde festivaler? Jeg har liten tro på det! De høye tallene på 182 narkotatte personene forteller at vi har et samfunnsproblem. Det at 182 av 8 – 9000 festivaldeltakere ble avslørt og tatt med narkotika - forteller neppe det reelle bildet. Tallene er trolig langt høyere.


Tilgjengelighet og penger
Med EU/ EØS-avtalen – nærmere bestemt gjennom Schengen-traktaten, har som formål å erstatte grensepostene og grensekontrollene mellom landene i traktaten med eksterne grensekontroller. Traktaten omfatter 26 europeiske land.
I praksis har denne traktaten ført til mer eller mindre ”fri flyt av kriminalitet” og valuta knyttet til kriminalitet synes å være en del av den. Narkotikahandelen synes å være en del av denne.

Generelt - er det grunn til å hevde at narkotiske stoffer i større omfang en tidligere er blitt overklassens dopmiddel. De som har mye penger, har som regel økonomi til å dekke sitt narkotikaforbruk. Der det er mye penger – er det med andre ord også et marked. I tillegg er det slik - at der det er mye penger, er brukerne av narkotika ikke så åpenlyst avhengig av andre typer vinningskriminalitet for å skaffe til veie narkotika. Dermed virker det som om at den rike eliten i mindre grad blir overvåket og kontrollert enn andre miljøer. Et annet poeng er at mange av de rike trolig har beskyttelser i ulike brorskapsordener.


Tilgjengelighet og kontroll
Bærumsordførerens utspill om at ”nå er det slutt” – har kun en effekt – og det er at det blir en festival mindre!

Dersom målet er å få økt kontroll med narkotikabruken og narkotikaomsetningene, må det helt andre tiltak til! Festivaler kan generelt – om det settes inn tilstrekkelige med kontroll – være et sted hvor det nettopp avsløres narkotikabruk og narkotikaomsetning. Det er trolig bedre enn å lukke øynene for den stadig økende narkotikatrafikken som skjer i mer eller mindre lukkede miljøer.

Økt grensekontroll, økt kontroll - og innføring av finansavgift på pengetransaksjoner – spesielt på grenseoverskridende transaksjoner, mer kontroll på festivaler, økt kontroll med og forbud mot etablering av karteller som driver tradisjonelt med narkotikatrafikk/ kriminalitet, er tiltak som må vurderes i langt sterkere grad – dersom hensikten er å få mindre bruk av narkotika.

I tillegg handler dette om forbygging, dvs mer og bedre informasjon om sosiale og helsemessige konsekvenser ved bruk rusmidler, hvor hensikten er å få folk til å avstå fra å begynne med rusmidler. Det gjelder folk i alle sosiale lag av befolkningen!

Spørsmålet er; Har Bærumsordførerens utspill noen særlig effekt utover at det blir en festival mindre pr år?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar