fredag 28. januar 2011

En tanke til debatt!

Tenk på følgende virksomheter/ samfunnsordninger?
- Sykehusene (klager på sykehustilbudet/ nedleggelser – de rike kjøper egne forsikringer, høyt utdannede får helseforsikringer som en del av arbeidskontrakten sin))
- Strømproduksjon/ strømforsyning (høyre priser/ for dårlig kapasitet)
- NAV (leverer ikke tjenester til de som trenger det)
- NSB (store forsinkelsesproblemer/ nedslitt materielle/ for dårlig kapasitet)
- Jernbaneverket (er så nedbemannet og fratatt kompetanse at har et enormt etterslep)
- Statens veivesen (er så nedbemannet og fratatt kompetanse at det har oppstått et enormt etterslep)
- Mesta (veier får mangelfull vedlikehold/ dårlig brøyting/ strøing – mange oppgaver delegeres til underleverandører)
- Boligmarkedet (stenger mange unge, og arbeidstakere/ trygdede med lavere utdanning og inntekt ute av boligmarkedet)
- Fattigdom (høyrepolitikk har ingen fordelingspolitikk – bare grådighet og egoisme forbeholdt de med høyere utdanning og inntekter)
- Helse- og omsorgstjenester (eldreomsorg – eller mangel på sådan, gjør at de rike kjøper seg særordninger, de med lavere/ midlere inntekt og utdanning henvises til køer)
- Sosial dumping (markedsliberalistenes viktigste virkemidler for å fremskaffe nye underklasser og betydelige klasseforskjeller)
- Reduksjoner i trygder og stønader for de med midlere og lavere utdanning og formuer (et politisk styrt og adoptert system fra markedsliberalsimen/ EU for å fremskaffe nye underklasser og store klasseforskjeller blant de eldre)
- Norges bank er blitt privatisert (politikerne er kastet ut av styrene)
- Privatiseringen av Norges bank har også den konsekvens at det som fremstilles som hele nasjonens eiendom – oljefondet – er privatisert (penger fra fondet benyttes bare dersom det er meget begunstiget for den rike eliten)
- For mange av eliten har fått tjukke rør ned i statskassen og fellesskapets interesser.
- Osv osv.

Ovenfor nevnte ordninger – kritiseres den rød-grønne regjeringen for daglig at er for dårlig! Opposisjonspartiene er den sterke pådriver og kritiker! De eneste som kan kritiseres for at det er blitt slik er markedsliberalistene/ nyliberalistene – der er Høyre og Fremskrittspartiet de verste pådriverne.


New Public Management (NPM)
Hva kjennetegner ovennevnte virksomheter/ ordninger?
De er offer for New Public Management-tenkning og dets regnskapssystemer
De er enten;
a) Privatisert i den forstand at det offentlige har overlatt all styring, kontroll og revisjon til en liten privat elite – styrevervsgrossistene – tilhørende ”gutte-/ jenteklubbe grei”. Styrt av grådighetskulturer!
b) Eller;
Fratatt egen kompetanse, slik at de må benytte private konsulenter som vi vet tar +/ - kr 4 000.- pr time (jf tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen i First House). Generelt ser vi at slike konsulenter skriver timer døgnet rundt enten de sover, står i dusjen eller er på golfbanen. (Merknad; Høyre går ut i dag og tilbyr at yrkesgrupper som normalt rekrutterer de med midlere/ lavere utdanning i hovedsak skal tilbys deltidsstillinger – dvs de skal ikke ha ei lønn som er til å leve av)

Dvs demokratiet har tapt – vi har fått et samfunn styrt av og for eliten!
Hva betyr ovennevnte konkret?

I klartekst betyr det at høyrepolitikken (”Fremskrittspartipolitikken”) har vunnet frem på alle plan som har betydning for folks hverdag. EU (høyrepolitikken) har fått all makt – og EØS-avtalen fremstår som at den helt ensidig er bygget på EU sine interesser. Norge har en reservasjonsrett – som ingen tør å bruke!


Hva gjør de rød-grønne partiene?
Overalt i Europa og i verden mister sosialdemokratiet oppslutning og makt. Det er bare å se på hva som skjedde i Sverige ved siste valg! En politikk med økte forskjeller, økt arbeidsledighet (spesielt blant unge), kutt i pensjoner og stønader osv osv brer om seg. Folket stemmer frem en slik politikk! I Norge viser meningsmålingene at mer enn 50 % av befolkningen ønsker mer av den politikken som Island, Hellas, USA, Irland, Spania m.fl. for tiden er inne i – dvs økonomisk kaos.

Det som i tillegg skjer – der hvor ”Høyre-/ Fremskrittspartipolitikken” råder (USA/ Island/ EU-land etter EU-land osv). Jo, det skyhøy statsgjeld, finanskriser, kutt, kutt og atter kutt i velferdsordninger osv – mens den rike eliten flytter penger til skatteparadiser og lignende og tjener mer enn de noen gang har gjort jf World Wealth report.

Politikerne har gitt fra seg all makt, styring, kontroll og revisjon + statsgjeld til den rike eliten. Politikerne er blitt handlingslammet og kan ikke påvirke noe som helst. Bare se på president Barack Ombama i USA – han får nesten ikke gjennomført noe annet en republikansk politikk – for det er republikanerne (de rike eliten) som eier/ besitter posisjoner som styrer nærmest alt av verdier i USA. Det er ikke rom demokratiske og solidariske beslutninger i nevneverdig grad. ”Høyre-/ Fremskrittspartipolitikken” har all makt (den amerikanske gutt-/ jenteklubben grei).

Hvorfor skjer det samme i Norge?
Jo, fordi de sosialdemokratiske partiene spiller ensidig bare på høyresidens banehalvdel, de leker bare med eliten, de slipper bare elitens folk i posisjoner, styrer og råd – dvs ”gutte- og jenteklubben grei”.

De politiske forskjellene blir for utydelige – og den delen av befolkningen med midlere/ lavere inntekt og utdanning overses/ glemmes! Solidaritetsbegrepet er blitt for diffust!

De mest fremskutte plassene på valglistene forbeholdes EU-tilhengere/ nyliberalsitene, og er mer opptatt av å lage kompromissløsninger med ”Fremskrittspartipolitiske holdninger” fremfor å finne egne sosialdemokratiske løsninger på utfordringene.


Hva må rød-grønne partiene gjøre for å komme på offensiven?
De rød-grønne partiene må ta tilbake sosialdemokratiets verdier – dvs de må tydeliggjøre forskjellene i politikken.

Å inngå forlik med ”Fremskrittsparti-/ Høyre- /EU-saker”, som (del)privatisering av statoil, Hydro, helsereformer, NAV-reformer, osv, osv – har ikke noe med solidariske sosialdemokratisk politikk å gjøre.

De rød-grønne partiene må ta tilbake makta, styring, kontroll og revisjon på de områdene som ble nevnt innledningsvis! Det må bli demokratisk styring på alle de forhold som handler om omsorg, trygghet og miljø for en samlet befolkning.

Kort og godt – de sosialdemokratiske partiene – må ta avstand nyliberalismen i sin nåværende form som ensidig hele veien bare tilgodeser elitegruppene. De sosialdemokratiske partiene må finne alternativet til New Public Management og dets regnskapssystemer. De rød-grønne må være der folket er – kort og godt demokratisk styring må tilbake!

Kort og godt; Sosialdemokratiet må fremstå som et reelt alternativ til ”Høyre-, Fremskrittsparti-, EU-politikken.
Første skritt er å si nei til EØS-avtalen!

Sosialdemokratiet må søke makt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar