torsdag 27. januar 2011

OL-debatt igjen?

Gerhard Heiberg ønsker en ny debatt om Norge bør søke et nytt OL, med Oslo som vertsby. Det skal ha fremkommet på Statens Idrettskonferanse i Tønsberg.

Min holdning til dette er at Oslo hadde sitt OL i 1952, og 1994 (nærmere bestemt Aker brygge). Det var mange som fikk tykke sugerør inn i statskassa, og ordnet seg kontrakter og posisjoner til seg selv og sine – med tilhørende belønningssystemer! Så i 1994 er det min påstand at det var Oslo som hadde OL, og at det i prinsippet bare var lekene som fysisk ble gjennomført på Lillehammer. Ordfører Audun Tron måtte som kjent legge ned veto for å kunne beholde en representant i den norske OL-komiteen (Peter Rønningen).

OL var og ble et arrangement i all hovedsak for den rike eliten, og arrangementet gav den rike elitens muligheter til å invitere rike forretningsforbindelser fra inn- og utlandet – til en idrettsfest.

Arbeidstakere og andre fikk aller nådigst lov til å stille opp på gratis dugnad - som løpegutter/ løpejenter - for den rike eliten!

Med OL på Lillehammer, fikk den rike eliten tilrettelagt infrastrukturen for å få bygge sine palasser på henholdsvis Hafjell og Kvitfjell - til priser som arbeidstakere og trygdede bare kan drømme om.

Slik jeg ser det, er ikke OL noe annet enn et instrument for tydeliggjøre klasseforskjellene samfunnet – og for at den rike eliten skal få demonstrere sin overlegenhet.

Min holdning er;
Prinsipielt bør Norge si nei til et nytt OL - skattebetalernes penger skal ikke gå til festarrangementer som i all hovedsak er tilrettelagt for den rike eliten og deres venner
Subsidiært - dersom Norge skal søke på et nytt OL en gang til - må samfunnet denne gangen være rause nok til å godta at andre enn Oslo får gjennomføre OL nok en gang. I tillegg – dersom samfunnet skal bidra med å finansiere et nytt OL-arrangement – må arrangementene i meget betydelig grad bli allmenngjort for hele befolkningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar