mandag 31. januar 2011

Er norske soldater klare som EU-soldater?

Dagsavisen 31.01 har en artikkel under tittelen “Ola soldat klar til kamp under EU-flagg”.

En felles sikkerhets- og forsvarspolitikk i EU, og Norges tilknytning til EU gjennom EØS-avtalen, kan medføre at norske soldater kan få ordre om å kjempe under EU-flagg der hvor EU-bestemmer.

Dagsavisen omtaler det slik at norske soldater kan bli sendt på skarpe oppdrag og brukes i stridssammenheng, og hvor det er EUs stats- og regjeringssjefer som tar beslutningen om når og hvor eventuelt styrkes kan brukes.

Norge kan fortsatt nekte å delta gjennom å benytte seg av reservasjonsretten, og forskere definerer det til kun å være en teoretisk mulighet – og mener at det vil være “ekstremt vanskelig å si nei i det øyeblikket EU bestemmer seg for at det skal settes inn en slik styrke”.

Dette setter Norges deltakelse i EØS-avtalen i et spesielt lys, og bør være et argument for å si opp hele avtalen, og følge Sveits sitt eksempel om å stå utenfor EU-systemet!

Det norske forsvaret har vært bygd på det prinsippet at det skal være et konvensjonelt forsvar av landet – ikke et angrepsforsvar. Så alarmerende sterkt som det norske forsvaret er blitt bygd ned de seneste årene, vil det være det i hvert fall være helt feil å benytte forsvarsressurser andre steder enn i Norge.

Irak og Afghanistankrigene bør være en lærepenge – ikke bare for Norge – men også EU.
Tidligere president George W. Bush brukte uredelige metoder for å få mange land til å sette inn soldater i krig – under dekke av kampen mot terror – dvs USAs kriger!
Som grunnlag for å gå til krig mot Irak, benyttet USA falske bevis om fremstilling av masseødeleggelsesvåpen som grunnlag for å gå til krig. Invasjonskrigen i Afghanistan, er uomtvistelig en krig i strid med folkeretten, og hvor tidligere president George W. Bush forledet hele FN-instituttet, og dermed har medført et meget svekket FN i spørsmålet om troverdighet i fredsspørsmål.
Norge har deltatt i begge krigene. Det samme har flere EU-land. Forsvarssamarbeid, og definisjon av “allierte” fikk under George W. Bush en ny dimensjon - i den forstand at “allierte” ble en del av USAs angreps- og invasjonsstyrker.

Det er flere grunner til at jeg mener at Norge bør står uten for EUs egen hærstyrke og flagg.
• Norge er ikke medlem av EU, og har dermed heller ikke stemmerett når EU skal fatte sine beslutninger. Det vil være udemokratisk å innlemme Norge i kriger/ krigshandlinger som Norge ikke er en del av – eller ønsker å være en del av.
• Norges forsvar er bygget på prinsippet om at det skal være et konvensjonelt forsvar av Norge – ikke som et mulig angreps- og invasjonsstyrker i EU. Slik bør det fortsatt være.
• Norges nei til EU, bør legge klare føringer for at norske soldater skal underlegges norsk flagg (eventuelt FN) – ikke EU sitt flagg – som eventuelt kan sette Norge i et spesielt og uønsket dårlig lys.

Norges opptreden i Irak og Afghanistankrigen gjør at jeg mener at Norge bør vurdere å overlate til en annen nasjon å dele ut fremtidige Nobels fredspriser. For meg blir det veldig spesielt at Norge – som en del av USAs angreps- og invasjonsstyrker, og enda til i strid med folkeretten og rettslig grunnlag - har en rolle med utdeling av en fredspriser. Like spesielt vil det være om Norge skal ha oppgaven med å dele ut fredspriser samtidig som norske soldater eventuelt blir en del av EUs angreps- og invasjonsstyrker. Habilitet og troverdighet blir ikke spesielt fremtredende når fredspriser skal deles ut, om dette med at norske soldater skal delta under EUs flagg blir en realitet.

Derfor mener jeg at norske soldater ikke er klare for å delta under EU-flagg, og under kommando av et (EU)styre som Norge ikke er en del av. Her må det ikke være tvil om at reservasjonsretten bør gjelde!

Også denne saken bør være et viktig bidrag for å få Norge ut av EØS-avtalen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar