søndag 30. januar 2011

Oslo Høyre dropper 90-års-garantien!

Oslo-ordfører Fabian Stang (Høyre) og byrådsleder Stian Berger Røsland (Høyre) har fremmet et forslag om at alle over 90 år skal få sykehjemsplass hvis de ønsker det - som en eldregaranti. Men årsmøte i Oslo Høyres årsmøte sa lørdag nei til dette forslaget. Jf Aftenposten falt forslaget fordi Seniorsaken skal ha advart sterkt mot å vedta at alder skulle være avgjørende for om man har krav på sykehjemsplass.

Det er et viktig signal – for hva Høyre står for! Og ikke overraskende spør du meg. ”Trygghet” for andre enn den rike eliten har aldri preget Høyres politisk verken historisk eller i dag.

Når kommune- og fylkestingsvalget nærmer seg til høsten, vil vi nok få høre og bli påminnet om at den rød-grønne regjeringen svikter de eldre - kjenner jeg Høyre (og Fremskrittspartiet) rett.
Men generelt hjelper det ikke hvor mye penger den rød-grønne regjeringen bevilger til kommunene, når Høyre (og Fremskrittspartiet) søler bort pengene på andre ting enn det de skal brukes til.

Eksempelvis i i Oslo driver Høyre (og Fremskrittspartiet) politisk initiert prissamarbeid med spekulative investorer. Blant annet gjennom utbyggingsprosjekter knyttet til offentlig privat samarbeid (OPS).
Jf en revisjonsrapport for Oslo kommune, viser det seg at gjennom en OPS-avtale inngått mellom Oslo kommune og investorene Jan Erik Collier og Atle Brynestad, vedrørende byggingen av Mitdtåsen omsorgshjem, er det avslørt at OPS-utbyggingen vil fordyre prosjektet med ca 100 millioner kroner – kontra om Oslo kommune hadde stått for drift og utbygging selv. Er ikke dette en form for ”prissamarbeid” også? Og er det etisk riktig at slike investorer sitter igjen med så mye penger på et slikt enkeltprosjekt?
Eksemplet viser at pengene brukt til andre ting enn eldreomsorg.

I tillegg vil inngåtte OPS-investeringer medføre at Oslo kommune opparbeider seg store gjeldsposter, som fremtidens skattebetalere må betale for. For OPS-lånene – fungerer som, og er minst like kostbare som avbetalingssystemer ellers. Låm som en dag må tilbakebetales. Har Oslo kommune penger til både å betale tilbake dyre OPS-lån, og samtidig ta hånd den fremtidige eldreomsorgen, når den dagen kommer OPS-avtalene skal tilbakebetales (om 20 - 25 år)? Det er det store spørsmålet.
Det er min påstand at Høyre og Fremskrittspartiet i Oslo lever på forskudd ved sine opprettelser av OPS-kontrakter. OPS-gjeld er også en form for fordekt gjeld for Oslo kommune.

Men med Høyres (og Fremskrittspartiets) sterke motstand mot velferdsordninger som er universelle, så er ikke dette noen overraskelse. I hvert fall er det ingen overraskelse at 90-års-garantien falt! Og siden det viser seg at Oslo kommune bruker "eldrepenger" på OPS-ordninger og lignenede, blir det ikke mye igjen til faktisk eldreosmorg. Høyre er Høyre! Dermed passer ikke 90-års-garantien inn!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar