søndag 9. januar 2011

Hvilke kritterier legges til grunn for utdeling av priser på den årlige idrettsgallaen?

Er det trynefaktoren? Er det de med det mest vellykkede utseende og utstråling som velges? Er det hva som selger i mediene? Er det anseelse internasjonalt? Er det slik at en idrettsperson ikke kan vinne flere år på rad? Eller er det andre kriterier? Jeg kan vanskelig se at det er idrettsprestasjonene som alltid er det mest fremtredende.

Når Thor Hushovd fikk hele tre priser, og Petter Northug ikke fikk noen, så må det være andre grunner enn idrettsprestasjoner som legges til grunn for de årlige utdelingene. Er en VM-medalje i sykling bedre en tre OL-gull, og sammenlagtseier i verdenscupen?

Den profesjonelle idretten er det mange år siden jeg sluttet å følge med på! Men jeg storkoser meg når barn og unge – på amatørnivå konkurrerer! Det er ekte glede og sorger, oppturer og nedturer! Og for en kjempeinnsats mange trenere, foreldre, politikere og støttespillere legger ned for å gi de mange unge disse opplevelsene
Men idretten har etter hvert utviklet seg til et verdensmesterskap i dop, bestikkelser, korrupsjonskulturer – drevet fram av en markeds- og økonomikultur. Og trolig er det også mye svart økonomi i enkelte kretser!

Mange idrettsstjerner har tjent mye penger. De tilhører dermed eliten! De har fått fortrinnsrett til blant annet helsetjenester. Noen er blitt skatteflyktninger. Det er takken for alt Norge og norske myndigheter har lagt til rette for at utøverne har fått lagt forholdene til rette for at idrettsutøvere skal få utvikle seg. Så vidt jeg vet er Thor Hushovd blant dem som har rømt landet.

Mediene hjelper også til. For noen år siden, var det en idrettsutøver som vant flere konkurranser. Da kom det frem i en kommentar på fjernsynet noe slikt som at “nå tikker pengene inn på kontoen! Godt at idrettsforbundene har gode jurister som hjelper til slik at de får lavest mulig skatt”! Det virker til å ha blitt en del av idrettskulturen – å unngå å bidra til samfunnsfellesskapet!

At kong Harald får hedersprisen, tar jeg som et bidrag til å legitimerer denne kulturen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar