lørdag 29. januar 2011

Når "gutte-/ jenteklubben grei" styrer

Det meddeles at kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil innkalle styrelederen NSB til høring - etter at NSB-styret doblet godtgjørelsen til sin toppsjef i løpet av to år.

Hva med i stedet å bruke krefter på å arbeide for at NSB og Jernbaneverket slås sammen til et selskap igjen, og at skattepengene benyttes på drift, vedlikehold og utbygging av jernbanen – fremfor på lederlønninger, anbud og konsulentbruk?

Hva med i stedet å sørge for at politikerne tar tilbake demokratiet, makta, styringen, kontrollen og revisjonen av jernbaneselskapene, og andre statlige selskaper – fremfor at medlemmer av ”gutte-/jenteklubben grei” får drive sin udemokratiske, private og grådige politikk, basert på EU sin politikk/ New Public Management (NPM).

Det viser seg at fem selskaper økte sine sjefsgodtgjørelser med mer enn én million kroner fra 2007 til 2009. Blant disse var Entra Eiendom, Kongsberg, NSB, Telenor og Statkraft.
Videre viser undersøkelser at i 26 av 43 selskaper hadde sjefene høyere lønnsutvikling enn gjennomsnittet ellers.

Siden politikerne har gitt fra seg all makt og myndighet, og dermed alle virkemidler til kunne stoppe grådighetskulturen til ”Gutte- og jenteklubben grei”, så bli innkalling til høring i Stortinget i praksis bare et spill for galleriet.

Hallgeir Langeland, SVs mann i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, er en person jeg normalt har stor sans for. Han sier til VG at han vil vite hvorfor NSB-sjef Einar Engers godtgjørelse økte med 135 prosent mens mange tog sto stille. Denne gangen er jeg ikke helt enig i at dette er hovedproblemet.

Hovedproblemet er, og som man må ta en alvorlig gjennomgang på; Hvorfor tok politikerne og ”privatiserte” NSB (og andre selskaper)? Man kan ikke forvente annet enn private løsninger (dvs grådighetskultur i særklasse) - når politikerne selv valgte å ”privatisere” NSB og andre offentlige selskaper.

Jeg har nok vært litt naiv i et spørsmål. Jeg trodde politikere ble valgt for å drive politikk! Etter at politikerne har ”privatisert” så god som hele det offentlige (til styrene – i mer eller mindre lukkede styrerom i selskapsstyrte offentlige virksomheter), fremstår politikerne mer eller mindre bare som et umyndiggjort ”kontrollutvalg”. Samtidig som politikerne er de som skriver ut ”sjekkene” (bevilgningene) til de samme offentlige selskapene.
Hvor blir det av demokratiet og demokratiske beslutningsprosesser i et slikt system? Er det ikke på tide at ”gutte-/ jenteklubben grei” får avløsning til fordel for befolkningen og demokratiet? Og at politikere gjør det de er valgt til – dvs drive politikk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar