tirsdag 5. januar 2010

470 000 000 000

Markedsliberalistene kjørte den Islandske økonomien overende – og vårt broderfolk på Island lider som følge av det. Politikerne gjorde - som ellers i den markedsliberalistiske verden – overlot det meste av politisk styring, kontroll og revisjon til private, styrt av New Public Management-ideologien. Det vil si høyrepolitikk i praksis!

Nylig vedtok det islandske Alltinget en icesave-avtale med Nederland og England. Avtalen innebærer at hver islending med denne avtalen skylder de to EU-landene 100 000 kroner som følge av bankkollapsen og belastningene som Nederland og England blitt påført – til sammen 30 mrd kr. Det er prisen en hel nasjon måtte betale for galskapen noen ganske få kyniske spekulanter har påført landet. Men slik fungerer kapitalismen tilsynelatende – fellesskapet hefter for grådighetskulturens feildisponeringer. Resultatet nå er at skattebetalerne i Nederland og England ikke vil betale for kollapsen på Island, og befolkningen på Island vil ikke betale for kollapsen noen ganske få påførte landet.

Nå har den islandske presidenten sagt nei til avtalen, og vil ha folkeavstemning på saken.

Hadde tilsvarende rammet Norge, ville Norge måttet betale (4,7 mill innbyggere multiplisert med kr 100 000): Kr 470 000 000 000.-

Ønsker vi en slik utvikling?
Lærdommen av dette er at politikerne må ta tilbake makta, dvs demokratisk styring og kontroll over finansinstitusjonene. Man kan starte med å oppheve ”privatiseringen” av Norges bank – dvs å gjeninnsette politikere ble kastet ut av Norges bank sitt styre under Bondevik II-regjeringen – en regjering som ble støttet av Fremskrittspartiet.
Det er også viktig å få bukt med og kontroll over den svarte økonomien og valutautførsler – blant annet til skatteparadiser.

Den andre lærdommen er at arbeidstakere må forhindre at høyrekreftene og markedsliberalistene får slippe ukritisk og fritt til – når det går galt er det uskyldige arbeidstakere som må betale for blårussen sine herjinger. Arbeidstakere er best tjent med sosialdemokratiske løsninger!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar