lørdag 9. januar 2010

Pengeutpressing knyttet til politi- og justismyndigheter

VG forteller om at pengeutpressing knyttet til politi- og justismyndigheter tar nye veier. Utpressing av penger og seksuelle tjenester knyttet til at fedre skal få ha kontakt med sine barn i barnefordelingssaker er en velkjent sak. Nå kan det vise seg at fenomenet også er oppstått knyttet til dyr.

Pengeutpressing er en form for virkemiddel som den foreldren som hindrer den andre foreldren kontakt med felles barn. Eller sagt på en annen måte; Pengeutpressing benyttes av barnekidnappere – dvs hovedomsorgsforeldren – for at samværsforeldren skal få ha samvær med felles barn. Ofte benyttes også utpressing av seksuelle tjenester for at fedre skal få ha kontakt med sine barn.

På 80-tallet, ble jeg vitne til en sak hvor en mor som krevde kr. 2 000.- pr time for at barnefaren skulle få samvær med deres felles barn. Morfaren til barnet mente at barnefaren burde betale det dobbelte.

Barnefaren spurte da om å få et bilde av barnet. Da krevde barnemoren kr 2000.- pr bilde med mor og barn sammen på bildet, og skulle barnefaren ha bilde av bare barnet – måtte han betale ennå mer (uten at det ble nevnt noen bestemt sum)

Barnefaren gikk da til politiet og ville anmelde forholdet, men hvor politiet bare hånelig lo av faren og svarte at ”da trenger sikkert moren pengene til seg og barnet sitt”. På slutten av samtalen sa politimesteren ved det samme politikammeret at ”det beste er å glemme barnet ditt – skaff deg et nytt barn med en annen”.

Da barnefordelingssaken kom opp for Agder lagmannsrett, ble episoden fra politikammeret referert av barnefaren for å illustrere hvor rettsløse fedre er barnefordelingssaker. Da svarte den konstituerte lagmannen som følger; ”Dersom du er glad i barnet ditt, så betaler du det moren forlanger”.

I følge VG på nettet i dag 09.01, fremgår det, og som viser at også politiet selv kan vise være aktive i pengeutpressingssaker. Da skjønner man generelt mer av hvorfor det ikke er mulig å anmelde pengeutpressingssaker hos politiet. På nettet som følger, sitat:

Må betale 5000 kroner for ett kvarter med egen hund

På kennel: Amstaffen Majlo har vært plassert på en hemmelig adresse siden februar
i fjor. Dersom eier Monia Johansson vil treffe hunden, må hun betale 5000 kroner.

(VG Nett) Norsk politi har plassert svenske Monia Johanssons amstaff på hemmelig adresse. Nå krever de 5000 kroner for at eieren skal få møte hunden - i 15 minutter.

Dette er saken
• 23. februar i fjor ble den ulovlige amstaffen «Majlo» hentet av politiet i Sør-Trøndelag. Eieren Monia Johansson pendler fra Sverige, der hunderasen er lovlig. Politidirektoratet ønsket å avlive hunden.
• I august i fjor opphevet Sør-Trøndelag tingrett Politidirektoratets avgjørelse. Politidirektoratet anket saken til Frostating lagmannsrett.
• I desember opprettholdt lagmannsretten tingrettsdommen. Politidirektoratets ankefrist er 16. januar.
Monia Johansson, som er bosatt utenfor Trondheim, har ikke sett hunden sin siden 23. februar i fjor. Da ble «Majlo», som er av den ulovlige rasen amstaff, konfiskert av politiet i Sør-Trøndelag og plassert på hemmelig adresse.

Johansson og mannen Daniel Wolak har brukt nesten en kvart million kroner på å få beholde hunden. De betaler rundt 2000 kroner i ukentlige kennelavgifter, og nå står de overfor nok et økonomisk løft.

Ifølge familien krever nemlig politiet 5000 kroner for at Johansson skal få møte «Majlo» i 15 minutter.

- Vi valgte å ikke gå med på det, for vi ville ikke stresse hunden. Å treffe ham i 15 minutter og så gå - det går bare ikke, sier Johansson til VG Nett.

Nå håper hun at høyesterett skal gi familien medhold - og hunden tilbake. Alternativet er at hunden må avlives.
…..

Overrasket er jeg ikke – men det forteller noe om hva slags rettigheter og rettssikkerhet man har i det norske politi- og justisverden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar