torsdag 7. januar 2010

Kritikk mot krisemaksimering av sykefraværet

Professor i trygdemedisin, Dag Bruusgaard mener at både regjeringen og opposisjonspolitikere gjør feil når de fremstiller det som om sykefraværet i dag er et stort problem. Bruusgaard viser til at verdiskapningen har vært svært høy de siste årene, mens sykefraværet har vært relativt stabilt. Dermed er det ingen grunn til å hevde at sykefraværet skader norsk økonomi.

Dag Bruusgaard får også støtte av leder i Norsk tjenestemannslag, Turid Lilleheie, som også hevder at regjeringen krisemaksimerer sykefraværet.

Det er grunn til minne om at i 2001 ville statsminister Jens Stoltenberg innføre karensdager. Det utspillet ble stoppet gjennom etablering av intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA). Den gangen var det høyresiden/ arbeidsgivere som krevde innføring av karensdager.

Nå er debatten om sykefravær blusset opp igjen, og slik jeg opplever det er det først og fremst tankesmia Civita som er sterkt inne i bildet her. Men kravet er blitt fulgt opp av NHO og flere av opposisjonspartiene - særlig Høyre og Fremskrittspartiet.

Sykefraværet er et stort nasjonalt problem – det er ikke til å stikke under stolen. Men her handler mye om at arbeidslivet (markedsliberalismen) i større grad må forebygge yrkesskader/ sykdom til også å gjelde arbeidstakere på lavere og midlere lønnsnivå. Det må bli lønnsomt å ivareta arbeidstakere - og ledere må bli målt på helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid!

En slik forståelse og omlegging av personalpolitikken vil kunne gå utover størrelsen på aksjeutbytter og ulike bonusordninger til henholdsvis aksjonærer og ledere. Men det er nødvendig å tenke i nye baner.

Markedsliberalismen (New Public Management) må akseptere at det å “forebygge” fremfor på å “forbruke” mennesker – for deretter å “vrake” dem over til trygde- og stønadssystemene (fellesskapet) er en helt uetisk og umoralsk måte å behandle mennesker på.

Ser man på statistikkene over sykefravær - generelt - før og nå, så er det grunn til hevde at mange driver aktører krisemaksimering av sykefraværet! Kanskje på tide å se på realitetene – samt se ting i sammenheng!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar