lørdag 23. januar 2010

EU kaster igjen byrdene over på arbeidstakerne!

Jf en NTB-meding frykter EU at valutasamarbeidet skal bryte sammen. Begrunnelsen for en slik frykt er høyst ulik konkurranseevne i 16 av EUs 27 medlemsland som har innført EUs felles valuta euroen. I tillegg kommer EU-landenes ulike økonomiske utvikling – hvor enkelte land som Hellas, Irland, og Spania som etter hvert har pådratt seg en meget høy statsgjeld.

Hva gjør lederne i EU da, jo som alltid – det er arbeidstakerne det skal gå utover. I NTB-meldingen heter, sitat; ” EU-tjenestemenn mener ifølge Der Spiegel at fallende produktivitet og lavere konkurranseevne må få følger for lønnsoppgjørene i eurolandene. Det betyr i klartekst at de ansatte må nøye seg med «beskjedne» lønnsoppgjør”. Sitat slutt!

Arbeidstakerne er de som hele tiden skal få unngjelde!
- Hva gjør EU i forhold til svart økonomi og fri flyt av kapital – tilhørende eliten - til skatteparadiser?
- Hva gjør EU i forhold til fordelingspolitikken – med tanke på å gi arbeidstakere og trygdede økt kjøpekraft for derigjennom å øke etterspørselen – og som kunne få arbeidsledigheten ned?
På disse punktene gjør EU selvsagt lite eller ingenting.
- Hva gjorde og gjør EU i forhold til finanskrisen mht å begrense arbeidsledigheten og treffe tiltak for å få økonomien globalt på fote igjen?
- Hva gjorde EU i forhold til å begrense elitens interesser i tilknytning til klimakonferansen i København for kort tid siden?

På disse punktene viser EU ekstrem passivitet. Det viser at EU er en uegnet styringskonstruksjon på vegne av demokratiet og den samlede befolkningen. EU er en maktdemonstasjon på at EUs politikk handler utelukkende om å øke elitens ”frihet” til å undertrykke den resterende del av befolkningen. På klimaspørsmål svikter lederne befolkningen til fordel for eliten og markedsliberalismen.

USA har frem til nå vært markedsliberalismens høyborg. Nå er EU i ferd med å overgå USA en høy gang mht markedsliberalisme. I USA – og lærdommen av finanskrisen – er at markedsliberalismens friheter må begrenses, og at finansinstitusjonene må underlegges en sterkere kontroll og styring fra det offentliges side. President Barack Obama har nå tatt til orde for at offentlige myndigheter må sette tak på hvo store bankene kan få anledning til å vokse seg, og hvor stor andel av sparenes penger som kan anvendes på høyrisikoprosjekter. EU gjør ingenting.

Nei, som vanlig – det eneste det høyrestyrte EU kan oppdrive som tiltak, er å begrense fordelingspolitikken og lønningene til arbeidstakerne – mens eliten igjen skal gå fri (siden de ikke nevnes – som vanlig).

Min spådom er at EU etter hvert er på vei til ”råtne opp innenfra” om det ikke kommer nye/ andre holdninger til i styrende organer. Siste valg – med bare vel 40 % valgdeltakelse var trolig det første signalet på at det går den veien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar