mandag 25. januar 2010

Mann frøs i hjel!

Det meldes at en eldre mann i Bærum har frosset i hjel. Den eldre mannen skal visst nok ikke ha betalt strømregningen, noe som innebar at strømleverandøren stengte av strømmen til mannens leilighet. Dødsfallet skal ha skjedd midt i januar under den verste kuldeperioden så langt i år.

Strømleverandøren er selvsagt ute og skylder på at alle (markedsliberalistiske) lover og regler er fulgt i saken – og dermed ikke bebreides.

Nå vet vi ikke hva som er årsaken til at strømregningen ikke er betalt, om det skyldes sykdomsbilde, nedsatt funksjonsevne, økonomiske vanskeligheter – eller andre forhold. Men det viser en av markedsliberalismens mørke sider – man stenger strømtilførselen først og spør siden. Strøminntekter som har betydning for selskapets utbytte, lederlønninger, bonusordninger, pensjonsavtaler, sluttpakker osv osv synes å gå foran hensynet til oppsøkende årsaksforhold og menneskelige hensyn.

Norge er et rikt land på kraftressurser. Kraftselskapene kunne aldri blitt realisert om ikke den norske stat (norske skattebetalere) hadde gått inn som økonomiske garantister for de lånene som ble tatt opp for å bygge ut kraftverkene og kraftforsyningsnettet. Et kraftnett som ble bygd ut til hver enkel husstand takket være et kollektivt (felleskap) krafttak som sikret en slik finansiering. Det innebar at alle strømbrukere betalte litt overpris på strømforbruket, men dette overskuddet ble brukt slik at alle fikk tilgang på strømressursene. Men det var inntil markedsliberalistene fikk endret energiloven i 1991, og kraftforsyningene mer eller mindre er ”privatisert”, og er satt utenfor demokratisk offentlig styring, kontroll og revisjon.

Strømproduksjonen og styringen av denne er i dag overlatt til styrevervsgrossister i ”gutte-/ jenteklubben grei” gjennom AS-ifisering.

Markedsliberalistene har sørget for inntjening og penger går foran menneskelige hensyn! Det er takken norske skattebetalere - som garantister for kraftutbyggingene får, og takken norske strømforbrukere får tilbake for å bidratt til å få bygget ut et kollektivt kraftnett. Det norske folk er fraranet en hver mulighet for demokratisk påvirkning på kraftproduksjonen, og de verdiene som er bygd opp - markedsliberalistene vant igjen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar