torsdag 7. januar 2010

Ad hjelpepleiere og helsefagarbeidere

Det vises til tidligere debatt knyttet til det faktum at hjelpepleiere mange steder blir skviset til fordel for sykepleiere, av sykepleiere innen helse- og omsorgtjenester innenfor sykehus og kommunal sektor.

Fylkeskartellene i LO Stat i Hedmark, Oppland, Oslo og Akershus har i samarbeid med initiativtaker til debatten ”Berit B” og Madeleine Liselotte Sittlinger, samt tillitsvalgte på området, tatt opp saken med fylkespolitikere/ Stortingspolitikere, og med LO.

Fylkeskartellene i LO Stat i Hedmark, Oppland, Oslo og Akershus har også sendt anmodning til LO om å ta opp forholdet i samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet. Dette er fulgt opp, og som kjent tok LOs leder, Roar Flåthen saken opp under Fagforbundet sitt landsmøte. Det avstedkom at LO-lederen ville ha en slutt på at hjelpepleierne blir skviset, og at hjelpepleiere støtes ut av arbeidslivet ved hjelp av sluttpakker.

Arbeidet har båret frukter. Det viser seg at Stortingets helsekomite har støttet kravene fra fylkeskartellene i LO Stat i Hedmark, Oppland, Oslo og Akershus, og at behovet for praksisplasser et støttet av helsekomiteen i innstillingen til Helse- og omsorgsdepartementets budsjett for 2010.

Det betyr at tillitsvalgte og politikere rundt om i landet må følge opp og påse at det skjer en endret adferd i sykehus og i kommuner – og at hjelpepleiere/ helsefagarbeidere får sin rettmessige plass innen helsefag i fremtiden, og at dette blir en viktig sak i arbeidet med ”samhandlingsreformen”.

Det er også opplyst Akershusbenken på Stortinget gjennomførte et møte med administrende direktør Bente Mikkelsen og ledelsen i Helse sør-øst den 11. november 2009, hvor saken ble tatt opp. På møtet er skapt et inntrykk av at sykehusledelsen i Helse sør-øst anser at denne saken er viktig å følge opp.

Det jobbes videre med saken om å gi arbeidstilbud/ opplæringstilbud til de hjelpepleierne som mot eget ønske har fått slutt i sine stillinger, og som føler at de er blitt utstøtt fra sine arbeidsplasser. Det tas sikte på å finne frem til løsninger på dette slik at det kommer inn i salderingsdebatten på Stortinget i løpet av vårsemesteret.

Det gleder meg på vegne av våre medlemmer innen helse- og omsorgstjenester at vi blir lyttet til så vel hos politikere som i LO på denne saken.

Jørund Hassel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar