tirsdag 26. januar 2010

Siv Jensen på stemmefiske igjen!

Siv Jensen mener lave bevilgninger har skylda for sykehusskandalen på sykehuset Asker og Bærum, og forsøker å legge skylden og ansvaret over på regjeringen. Jensen sier videre at hun frykter at flere sykehus har trikset på tilsvarende måte for å spare penger.

Markedsliberalismen har feilet – også innen sykehusvesenet - det er det som er problemet! Det er partiene som innførte modellen med ”foretak” fremfor forvaltning - som må ta ansvaret for denne utviklingen!

Ordningen med markedsliberalisme og New Public Management har skapt et system med såkalte ”lønnsomme” og ”ulønnsomme” pasienter. Dette kombinert med funksjonsdeling av sykehustjenester har medført at mens enkelte sykehus gjør ”gode penger” på såkalte ”lønnsomme” pasienter, så går det dårlig på sykehus som må bære hovedansvaret for såkalte ”ulønnsomme” pasienter. Slike økonomisk skjevdelingssystemer benyttes da til premiere/ slakte henholdsvis ”lønnsomme” og ”ulønnsomme” sykehus. Det betyr nedbemanninger på mange sykehus,
Funksjonsdeling, og ofte lang reisevei for pasienter som følge funksjonsdeling av sykehusene, og lang reisevei til/ fra møter og lignende som følge av sentralisering av helseforetakenes administrasjoner, gjør at dyrekjøpt kompetanse går med til å kjøre til og fra møter fremfor på å utføre helsetjenester.

I tillegg vet vi at ofte feil kompetanse benyttes på feil arbeidsoppgaver, som utløser dette dårlig effektiv utnyttelse av havnede kompetanse. Det ble opplyst for en tid tilbake at mens svenske og finske leger benyttet opp mot 80 % av arbeidstiden på legeoppgaver, så er tallet for norske leger ca 55 – 60 % av arbeidstiden som anvendes til legeoppgaver. Dvs at resten av tiden benyttes til oppgaver som godt kunne vært utført av andre.

Etter hvert har jeg registrert at hver gang noe ikke går % på skinner i de fristilte offentlige virksomhetene, så ropes det etter av skattebetalernes penger til private/ de fristilte statlige selskapene. Men spørsmålet er; Blir tilleggsmidlene benytter til det de egentlig er ment for? Jeg tviler på det alltid skjer. Mønsteret er at hver gang det offentlige tilleggsbevilger til ulike statlige virksomheter som hevder at de ”trenger” det, så går det generelt lite eller ingenting til opprinnelig formål. Det vi derimot registrerer er at lønningene og administrative kostnader stiger dramatisk. Her ser vi igjen markedsliberalismen (Høyrepolitikken) i praksis, spesielt mht til utviklingen på lederlønningene!

Det er på tide at politikerne tar tilbake makta – og styring, kontroll og revisjon av helseforetakene. Skottland har gjort det – de oppdaget at markedsliberalistiske prinsipper ikke er egnet på helsetjenester. Pasienter må få tilgang på helsetjenester når de trenger det. Men slike vesentligheter får jo ikke markedsliberalister som Siv Jensen i Fremskrittspartiet med seg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar