lørdag 23. januar 2010

Markedsliberalismen tok overhådn i Norsk tipping

MARKEDSLIBERALISMEN TOK OVERHÅND I NORSK TIPPING
Det norske folk har alltid hatt stor sans for Norsk tipping – et heleid statlig aksjeselskap, først og fremst fordi store deler overskuddet tilbakeføres til ulike velledighetsformål i samfunnet, ved siden av at mange venter på den mer eller mindre ”store overraskelsen”. Selskapet ble dannet 24.10.1946, og er underlagt statlig kontroll. Nå kan det virke om markedsliberalistene har overtatt den ”statlige kontrollen”.
Etter at markedsliberalismen trådte inn, kombinert aksjelovgivningens krav om overskudd/ utbytte, samt krav til ekspansjon/ mer fortjeneste fra eierne (staten), lå banen åpen for dannelse av datterselskaper, involvering i andre selskaper. Med det ble det etablert nye styrer i nye selskaper – og hvor styrehonorarene i et av selskapene utgjorde ca 1 million – fordelt på tre personer. Godtgjørelse som kommer i tillegg til det som de ansatte mottar fra morselskapet (Norsk tipping).
Som kandidater til styreverv på toppnivå, har alle politiske partier et par ”håndfulle” sett av styrevervsgrossister som fordeler haugevis med verv mellom seg (gutte-/jenteklubben grei). Det er ikke gitt noe menneske å ha kontroll og oversikt med så mange selskaper samtidig som mange av disse styrevervsgrossistene har – så her styres det ”autopilot” inntil noe blir oppdaget - eller går galt. Da møter de sine begrensninger – og alle andre rare unnskyldninger for at ting går galt. Felles for alle medlemmene i gutte-/jenteklubben grei, er at de må være ekstremt markedsliberalistiske, ha fokus på dramatisk store klasseforskjeller, kreve mest mulig privatisering og kanalisere offentlige penger og verdier inn fra det offentlige og over til en liten elite av private. Her er de rød-grønne like ille (nesten verre) som Høyre og Fremskrittspartiet. Arbeidstakere og velgere skal kun oppleve høyrepolitikk (EU-politikk) i statlige selskaper. Hvorfor er det ikke plass til noen styrevervskandidater med en annen holdning i offentlige styrer og råd?
Markedsliberalistene har fått sitt gjennom å erobre ”makta” i offentlige virksomheter, og enkelte ledere for uante muligheter til ekstrainntekter – muligheter som ikke andre arbeidstakere får. Klasseforskjellene øker. Det viser seg gang på gang at etikk og moral for offentlige fellesskapsinteresser settes til side av disse markedsliberalistene.
Avsløringene i Norsk tipping viser hvordan det går gang på gang når demokratisk styring, kontroll og revisjon privatiseres, og makta trer inn i de mer eller mindre lukkede rom. Det er først når ”uregelmessigheter” oppdages, at må det offentlige inn med store granskningsressurser – og som da kommer som en tilleggskostnad på skattebetalernes regning.
Konklusjon:
Norske politikere (alle politiske partiavskygginger som støtter markedsliberalisme) har fått det som de vil - også innen Norsk tipping, dvs nok en statlig virksomhet. Gutte-/ jenteklubben grei, og de private får forsyne seg grovt (dvs i tråd med EU sin politikk). Den store folkemasse - må bare sitte rolig å se på – fordi velgerne ikke får andre kandidater å velge på ved Stortingsvalg enn markedsliberalister og en overvekt med kandidater med standpunktet – ja til norsk EU-medlemskap, dvs det motsatte av folkeviljen!

Mens styrevervsgrossistene og markedsliberalistene håver inn store fortjenester – fortjenester som pr verv ofte er like høye årlig - som det beløpet som ville blitt meget glade for å få ved de ulike trekningene i Norsk tipping. Pengene kanaliseres inn mot private fremfor på velledige formål! Samtidig står det haugevis med idrettsledere, som auser ut millionbeløp på spillekontrakter til private og egen organisasjon, og samtidig krever at skattebetalerne skal betale enda mer til idretten.
Slik går runddansen!

Skal etikk, moral og nøkternhet råde i Norsk tipping, eller skal markedsliberalistiske verdier styre Norsk tipping? Det er det politikerne nå må ta stilling!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar